Magnetism - En klockas värsta fiende

Magnetism -  En klockas värsta fiende
Skickad av: Åkströms/O. Publicerad: 2018-04-06 Antal ggr läst: 1129

Många produkter i vår omgivning genererar magnetism, t.ex. elektriska apparater (ljudsystem/högtalare. hårfönar, mikrovågsugnar), mobiltelefoner, magnetiska halsband, och magneter i möbler och väskor. Om din klocka saktar eller fortar sig, eller till och med stannar helt plötsligt, så kan den ha blivit påverkad av magnetism.

Den vanligaste orsaken som gör att en klocka blir magnetiserad är på grund av din mobiltelefon. När man sätter sin telefon på ljudlös och telefonen vibrerar skapas magnetiska fält. Ha du en klocka väldigt nära så kan den bli magnetiserad. Det samma gäller med iPads, röntgenmaskiner när du reser, och miljöer med mycket elektronik. 

Analoga kvarstur och kombinations kvartsur

Ett kvartsur är utrustat med en motordrivet system som använder sig av magneter för att röra visarna. Om den normala rotationen av motorn blir rubbad av en stark magnetism från utsidan så kan urverket stanna, sakta ner eller gå långsammare. Om så är fallet betyder det inte att klockan är sönder även om tiden inte visas korrekt. Tiden kan återgå till sitt normala läge igen om man flyttar klockan bort från källan som gav ifrån sig magnetism. Efter du har ställt om tiden så kan du börja använda din klocka igen.

Mekaniska- och automatiska klockor

Magnetism är en mekanisk- och automatisk klockas värsta mardröm. Dessa klockor har små delar i sitt urverk som behöver vara i konstant rörelse. Vissa delar är så otroligt små att de kan störas av magnetism. När klockan väl har blivit påverkad av magnetism så stannar magnetismen kvar i klockan trots att man tar bort klockan från den magnetiska källan. Om en klockas dåliga precision kvarstår under en längre tid så kan det vara nödvändigt att avmagnetisera urverket. 

Nedan följer 4 lösningar för att undvika eller ta bort magnetism:

1. Köp en klocka med en så kallad Faradays bur som är inbyggt i urverket. Denna konstruktionen är namngivet efter den brittiske forskaren Michael Faraday, som uppfann funktionen 1836. I stället för att eliminera det magnetiska fältet så vägleds det magnetiska fältet bort från urverken. Många anti-magnetiska klockor som använder sig av Faradays bur har inget datumfönster eller andra öppna ytor på urtavlan eller på bakboetten. Dessa klockor är dock väldigt dyra och kanske inte något som alla har möjlighet att köpa.  

2. Lägg inte din klocka nära din mobiltelefon.

3. Ta din klocka till en professionell urmakare som har en avmagnetiserare.

4. Köp din egen avmagnetiserare

För att bedöma huruvida din klocka är magnetiserad eller om det är något annat som är fel med klockan, så behöver du en kompass. Placera kompassen över klockan. Är klockan magnetiserad så kommer kompassen att röra på sig/snurra runt om du rör den fram och tillbaka över klockan. 

Ett annat tillvägagångsätt är att ladda mer appen Lepsi - Watch Magnetism till din telefon via App Store. Det enda du behöver göra är att följa instruktionerna för att konfigurera appen (men hjälp av en magnet) för att hitta avläsningspunkten och sen är du redo att kolla om din klocka är magnetiserad.Tänk dock på att vissa klockor kan ha metaller i sig som kan ge ifrån sig en mindre mängd av magnetism som appen kan känna av när klockan ligger mot skärmen. 

 Hur använder du en avmagnetiserare?

Dra ut kronan så att klockan inte tickar eller vänta tills den är urladdad (automatiska och mekaniska ur). Placera klockan på avmagnetiseraren. Håll knappen intryckt i 10 sekunder. Efter 10 sekunder lyfter du sakta på klockan bort från avmagnetiseraren och släpper knappen.

Har du fler frågor som rör sig om magnetism och hur det kan påverka din klocka hör gärna av dig till oss på Åkströms.


Tags: magnetism, avmagnetisering, klockor, Seiko, Casio, Cerruti, ArmaniProdukter förknippade med denna blogg


Produkten är slutsåld för tillfället. Fyll i e-post så får du ett meddelande när produkten finns på lager igen.