Timex - Klockor för nya och gamla klockentusiaster

Timex - Klockor för nya och gamla klockentusiaster
Skickad av: Åkströms/O. Publicerad: 2018-04-12 Antal ggr läst: 579

Timex är en äkta, amerikansk klassiker, född genom erfarenhet och äventyr. Timex hoppade ut ur flygplan, hoppade tåg och stormade stränderna. Timex är din vinge, ditt snygga förtroende. Allt du behöver, inget du inte behöver. Det första du sätter på dig  på morgonen, det sista du tar av dig på natten.


Timex historia

Timex har en prestigefylld historia som daterar ända bak till år 1854 i Waterbury, Connecticut, en tid då hur du gjorde något var lika viktigt som vad du gjorde.

Waterbury Clock Company öppnades i Brass City. Medans Waterbury växte snabbt tillverkade Timex amerikansk uppfinningsrikedom med europeisk klocktillverkning. Resultatet blev massproduktion 40 år före modell T var tillverkat och en $ 6 klocka som nästan alla hade råd med.

Klockan som gjorde dollarn berömd; År 1895 kostade 10 kilo godis 35 cent, och för en dollar fick du dig ett Yankee fickur. Vid sekelskiftet såldes över sex miljoner exemplar. Även författaren Mark Twain var ett fan.
En vridning av handleden -  Flytta kronan från klockan 12 till klockan 3 och svetsa på öglor som kan hålla ett band. Det var en enkel idé, men det förändrade allt. 

År 1933 vid Chicago World's Fair kunde du se snabbtåg, luftfartyg och Timex Musse Pigg klocka. Efter Wall Street kraschen var Timex nära att gå i konkurs, men Musse Pigg klockan blev deras räddning. Inom tre år var Musse Pigg den officiella figuren som höll ordning på tiden för två miljoner barn.


1950 kom Timex varumärkesklockor med V-conic, den första högkvalitativa massproducerade urverket. I slutet av årtiondet var varje tredje såld klocka en Timex.

Under 60-talet visade Timex i reklamsyfte varje vecka i direktsänd TV allt möjligt för att ta sönder en klocka. Det bevisades att Timex kunde ta stryk men ändå fortsätta att ticka. Klockan, en Waterproof Marlin, blev kallad för *"the watch "The Rock" couldn't stop".* 

Ända fram till 70-talet så var Timex den störa klocktillverkaren i världen. Kvartskrisen ändrade Timex dominans när andra märken gjorde inträde på marknaden.

År 1984 tog varumärket bort klockan från mållinjen och satte stoppuret på handleden; världens första sportsklocka föddes. Times Ironman blev coach, motivation och en symbol för engagemang.

Indiglo

År 1992 revolutionerade Timex hur världen ser tiden i mörkret med Indiglo - den klassiska blå bakgrundsbelysningen som lyser upp när man håller kronan intryckt. Sedan dess har mycket hänt och i dagens läge så har Timex valt att expandera och använder teknologin i 70% av sina klockor.

Teknologin bakom Indiglo kallas för elektroluminiscens. Elektroluminiscens konverterar elektricitet direkt till ljus vilket uppstår när vissa material genomkorsas av en elektrisk ström, alternativt utsätts för ett kraftigt elektriskt fält. Neonljus är ett vanligt förekommande elektroluminiscens. 

Indiglo klockor har en väldigt tunn panel som använder sig av hög spänning för att ge fosfor atomer energi som producerar ljus. För att ljuset ska uppstå krävs det att man tillför 100 till 200 volt AC (växelström). Detta kan vara väldigt svårt på ett armbandsur då dessa endast har ett 1.5 volts batteri. För att producera 100 - 200 volt använder man sig av en 1:100 transformator som laddas tillsammans med en transistor som sätt på och av, och därmed genererar ca. 150 volt.


Nutid - En av de bästa vintage-inspirerade klockorna under 2000kr

Timex har alltid varit stolta över sin historia och än i dag baserade i Connecticut, USA. 

Timex har fått otroligt stor uppmärksamhet när 60-talets Marlin släpptes som en nyutgåva. Marlin var känd för att vara en av de bästa klockorna på marknaden och därmed oerhört eftertraktade och svåra att hitta i ett gott skick. Den moderna Marlin klockan är både robust och elegant. Designen kan härledas till lyxigare klockor. Enligt många är det en av de bästa klockorna att köpa om man vill ge sig in i horologi (konsten eller vetenskapen att mäta tid). 

Charmen med Timex och deras nya klockor är att de fortfarande tillverkar en av de billigaste och bästa vintage och militär inspirerade klockorna på marknaden. Timex skapar klocktrender för nya och gamla klockentusiaster med en design som har en egen karaktär samtidigt som du får mycket för pengarna.


Tags: TimexProdukter förknippade med denna blogg


Produkten är slutsåld för tillfället. Fyll i e-post så får du ett meddelande när produkten finns på lager igen.