Historien bakom tågstationsklockan Mondaine

Historien bakom tågstationsklockan Mondaine
Skickad av: Åkströms/O. Publicerad: 2018-05-31 Antal ggr läst: 275

En elegant klocka är en av de mest klassiska och tidlösa accessoarer man kan ha på sig nuförtiden. Att ha en klocka på handleden är mer än en stilfull accent utan fungerar även som en funktionell accessoar till vår egna unika stil. En klocka kan representera vem du är, vad du gör, och vad du står för.   

Mondaine har länge strävat efter att vara en pionjär inom klocktillverkning och unik design. Idag väljer Åkströms att  berätta historien bakom klockmärket Mondaine.

1944

Mondaines historia började med en man. En man som var en visionär och skaparen bakom SBB klockor. Dessa klockor skulle senare utvecklas till att bli Mondaines själ.

År 1943 så arbetade den schweiziska ingenjören Hans Hilfiger åt den schweiziska tågstationen och bestämde sig för att designa en klocka som skulle synkronisera avgångstiden för alla tåg som anländer och avgår från Zürichs huvudstation. Han utvecklar en mekanism som kontrollerar rörelsen på klockans visare på ett sådant sätt som gör den säregen från alla andra tågstationsklockor. Klockan drivs av en elektrisk motor som tillåter den att rotera i 58.5 sekunder. Den röda sekundvisaren stannar därefter under 1,5 sekunder och hoppar framåt för att möta minutvisaren igen, vilket i sig tillåter klockan att vara synkad mot huvudklockan på tågstationen.

Inspirationen till att använda sig av en röd sekundvisare, vilket Mondaine klockor är ikoniska för, är taget ifrån de röda skyltarna som tågkonduktörer viftar och signalerar med för att visa passagerare när ett tåg anländer till och avgår från stationen.

1951

Erwin Bernheim, en föredetta skräddare, skapar sitt eget klockföretag och döper det till Mondaine. Mondaine blir känt för sina högkvalitativa klockor som var pålitliga, billiga att reparera, och säljbara i större volymer. 

Verksamheten blir så framgångsrik att klockorna blir så småningom exporterade till länder runt om i världen från Mondaine fabriken i Solothurn.

1967

Erwin Bernheim uppfinner och introducerar en av de första klockorna som har en digital tidvisare. Tillsammans med flygpionjären Howard Hughes uppfinner de den första LCD klockan. Efter 15 års hög efterfrågan så väljer  Erwin att byta fokus ifrån LCD klockor då konkurrenter från den asiatiska marknaden börjar tillverka liknande klockor.

1986

Erwins söner, Andre och Ronnie, ansluter sig till företaget för att hjälpa sin far. Men de känner att deras design och stil saknar det där lilla extra. Efter att inte nått någon framgång i försäljningen under 6 års tid väljer familjen Bernheim att ta sig än ett nytt tillvägagångssätt med sitt varumärke. När de får se designen och funktionaliteten som de schweitziska tågstationsklockorna har, så ser de en möjlighet att kunna erbjuda klockindustrin en innovativ, unik och legendarisk klocka.

Då de flesta klockor som var ute på marknaden var antigen platta, modeklockor eller gjorda av plast, anser Bernheim att de kan erbjuda ett bättre alternativ när det kommer till kvalité och design. De såg att det fanns plats och en potential för att modern design skulle ta över, en design som skulle representera den rätta andan för klocktillverkning.  Bernheim bestämmer sig för att följa sina instinkter och marknadsföra sig själva som riktiga innovatörer, och därmed driva fram övergången från den kända SBB tågstationsklockan till ett armbandsur. 

Efter att ha erhålligt den nödvändiga SBB licensen, släpper Mondaine den första tågstation-armbandsuret i tre storlekar - 26mm, 33mm och 36mm i diameter.

Nutid

Den välkända vita urtavlan följdes med den djärva röda sekundvisaren och den svarta minut och timvisaren som sedan inte bara skulle bli till en tidlös design på armbandsur utan även på fickur, väckarklockor och väggklockor. Kärleken för det som är minimalistiskt och den tidlösa designen som Mondaine står för är utbrett, då klockan säljs i mer än 40 olika länder och hos tusentals återförsäljare. Klockan hänger stolt i flera välkända museer världen över, tågstationer, flygplatser och självklart på SBB tågstationen i Schweiz.

Tags: Mondaine, tågstationsklockaProdukter förknippade med denna blogg


Produkten är slutsåld för tillfället. Fyll i e-post så får du ett meddelande när produkten finns på lager igen.